EPOKSİ BOYA

Epoksi, bir reçinenin belirli bir sertleştirici ile reaksiyonundan üretilen bir termoset polimerdir. Epoksi boya, epoksi astar ve epoksi tutkalı gibi çeşitli şekillerde yapışkan olarak kullanılır. Epoksi zeminlerde ve diğer uygulamalarda kullanılır. Epoksi tiner, epoksi boya kaplamaların çoğunda kullanılması amaçlanan bir çözücü ve alkol karışımıdır. Hızla buharlaşan ve sarkmaları önleyen güçlü bir incelticidir. Korozyona dayanıklı, güçlü yapışma ve kimyasallara dayanıklılık özelliklerine sahiptir. Reçine ve sertleştirici, kürlenmeye başlamak için özel miktarlarda karıştırılır. Uygulamadaki sıcaklıklar yüksek olduğunda, ürün akışını iyileştirmek için yavaş tiner kullanılır. Hızlı buharlaşan inceltici maddeler normalde atomizasyonu arttırmak ve sarkma olasılığını azaltmak için sprey çalışması için kullanılır. Bu incelticiler, kurutma boyası altında hapsetme şansı azaldığından düşük sıcaklıklarda rulo ve fırça çalışmaları için faydalıdır.

epoksi boya nedir

Epoksiler belirli özelliklere ulaşmak için inert agregalarla harmanlanır.

Epoksi boya özellikleri

Epoksi boya aşağıda açıklandığı gibi benzersiz özelliklere sahiptir:

Epoksi boya kaplamalar, istisnai kimyasal dirençleri, düşük gözeneklilik, dayanıklılık ve yapışma dayanımları nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır.
Epoksiler bir kürleme maddesi ve bir baz içerir. Bu elementler belirli bir oranda harmanlanır. Kimyasal bir reaksiyon nedeniyle ısı üretilir ve karışım inert bir plastik üretmek için sertleştirilir.
Epoksiler doğrudan güneş ışığına maruz kaldıklarında parlaklıklarını kaybedebilir. Bu sararma etkisi, üretan veya lateks ilavesiyle çözülebilen geçerli bir problemdir.
Epoksiler kısa sürede sertleşir, ancak tam kürlenme birkaç gün sonra gerçekleşir. Sertleşmenin tamamlanmasından sonra, kaplamanın zımparalanması mümkündür. Uygun epoksi kürlemeden sonra, sıfır sıcaklıkların altına dayanabilir. Yüksek sıcaklıklar epoksi viskozitesini düşürür ve ayrıca epoksi  boya uygulama süresini azaltır.
Epoksiler doğası gereği kırılgan ve zordur. Gevrekliği azaltan, ancak genellikle kimyasal direnci de azaltan katkı maddeleri ilave edilir.
Sıcaklığa, kimyasallara, sararmaya ve su altı uygulama kabiliyetine karşı daha fazla direnç gösteren özel epoksiler geliştirilmiştir.
Bir kapta epoksilerin karıştırılmasından sonra, bunlar uygulamadan önce başka bir kaba aktarılır. Bu işlem, yalnızca bir kap kullanılırsa yeterli olmayabilecek doğru karışımın sağlanması için uygulanır. Karıştırma normal olarak konteyner kenarlarında, kenarlarda ve köşelerde tatmin edici değildir. Epoksilerin bir kaptan diğerine bu kayması, uygulamadan önce tamamen karıştırılmasını sağlar.
Epoksi ve boyaların galvanizli yüzeylere doğrudan uygulanması tavsiye edilmez. Galvanizleme, koruyucu bir tabaka oluşturan koruyucu bir kaplamadır. Galvanizli yüzeylere uygulanan epoksiler kısa sürede soyulabilir. Galvanizli yüzeyler sadece üstün bir astarla kaplanabilir. Benzer şekilde, alüminyum yüzeyler için galvanizleme önerilmemektedir, çünkü bu yüzeyler kaplamanın kaldırılabileceği bükülme eğilimindedir

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.